Restaurant New Times

Maestrul bucatar

563695_354483441352784_1155565700_n

    Numele meu este Grigore Todea și vă invit la o simfonie culinară la Restaurant New Times!


    Am început această meserie datorită faptului că provin dintr-o familie cu înclinaţie către domeniile Comerţ şi Turism, care mi-a insuflat pasiunea pentru bucătărie încă de mic.

   Prima parte a vieţii mi-am petrecut-o în frumosul ţinut al Gorjului, zonă care a dat numeroşi Maeştri în arta culinară, ca de exemplu: Jean Cămui (fost bucătar pe vasul regal), Tuchilă Constantin (bucătar-şef la Athénée Palace), Dogaru Ion şi mulţi alţii.

   Ucenicia mi-am început-o la Hotel Athénée Palace în anul 1968, după ce am urmat cursurile şcolii profesionale de bucătari din Şoseaua Viilor, unde am pus bazele adevăratei bucătării franceze.

    Din 1971 am fost selecţionat într-o echipă de  Maeştri ai bucătăriei din România (Ivan Tache, Ştefan Oprea, Graur Ion, Vătafu Gheorghe) pentru deschiderea Hotelului Intercontinental, unde, în 1974, am devenit Bucătar-şef.

    În anii petrecuţi la Hotel Intercontinental, până în anul 2001, am participat la numeroase concursuri interne şi internaționale, prilej cu care am urcat de nenumărate ori pe podium.

 

    Am reprezentat bucătăria românească la vremea aceea şi după Revoluţie, în mai multe ţări: Elveţia, Israel, Germania, Italia, Ungaria. În cadrul concursului de gastronomie din Ungaria din anul 1976, am obţinut locul I, alături de echipa mea, premiul fiindu-mi înmânat de preşedintele Ungariei. Totodată, imediat după Revoluţie, lucrând la Hotel Continental Bucureşti, am avut onoarea de a-l servi pe Majestatea Sa, Regele Mihai, împreună cu o echipă de bucătari din lanţul hotelului.

    Am gătit pentru numeroşi şefi de state şi Prim-miniştri. Îmi vine acum în minte Summit-ul de la Crans Montana, Elveţia, din 2001. În 2005, am coordonat o echipă de 8 bucătari aparţinând reţelei Continental, care a fost desemnată să pregătească masa oficială pentru 1300 de persoane, în frunte cu Preafericitul Daniel, Mitropolitul Moldovei, cu ocazia sanctificării voievodului Ştefan Cel Mare la Putna. Printre rezultatele mele profesionale mă pot mândri cu vasta activitate în Asociaţia Bucătarilor şi Cofetarilor din România, în cadrul căreia am îndeplinit funcţiile de preşedinte (Bucureşti) şi vice-preşedinte (la nivel national), timp de 35 de ani.

    Întotdeauna mi-a plăcut ca din cunoştinţele mele profesionale, să dau mai departe multor tineri care au lucrat alături de mine şi cu care astăzi mă mândresc că au ajuns bucătari de renume şi lucrează pentru case foarte mari, precum: Dobre Tudor (Casa Doina), Olaru Georgeta (Mc Moni’s), Bucur Constantin (Canada) și alții.

    În anul 2013 m-am decis să-mi deschid propriul restaurant.